#005 12 november 2018

Oscar Buse (KwaLinux) - ElasticSearch

In het kader van “wat heb je aan data als je er niets mee doet..”, zal Oscar Buse van KwaLinux vanavond spreken over ElasticSearch. Elastic Search is een open source-project en doet het inmiddels goed op de beurs.

Wat is ElasticSearch, waarvoor gebruik je het? Hoe werkt het?

ElasticSearch

In dit praatje komen zowel enkele beheer-aspecten als enkele gebruiker/programmeer-aspecten aan bod:

  • hoe installeer ik elasticsearch? (beheer)
  • wat zijn master en data nodes? (beheer)
  • hoe stop ik data in het cluster (en hoe krijg ik het eruit)? (gebruiker/programeer) Er wordt niet ingegaan op de integratie van ElasticSearch met Logstash en Kibana (de “ELK”-stack). Aan het eind van het praatje volgt een kort voorbeeld over het omzetten van een (eenvoudige) MySQL database search naar een ElasticSearch search.

Oscar Buse

Oscar Buse is freelance Linux man sinds een aantal jaren. Hij heeft “het vak” geleerd bij internet provider InterNLnet in Nijmegen, waar hij als specialiteit hosting en security had. Belangrijke thema’s in zijn werk zijn onder andere “werken met security in mind”, “avoid captive interfaces” en “automatiseer waar mogelijk”.

Tegenwoordig houdt Oscar zich vooral bezig met configuration management (Ansible) en big data (Elasticsearch, hadoop). Hij prutst veel met Linux en probeert tussendoor wat te sporten of gaat op reis. Soms geeft hij les in Linux en soms geeft hij een praatje.

LOSTilburg

De bijeenkomsten worden gehouden in het kantoor van Hendrikx-itc op Spoorlaan 346 in Tilburg. Vanaf 19.30 uur is er koffie. De aanvang is 20 uur. Aanmelden voor de bijeenkomsten hoeft niet, maar vinden we wel handig (per mail of op meetup). De entree is gratis. Een kleine bijdrage in de onkosten is welkom.

Wil je op de hoogte worden gehouden van de bijeenkomsten, stuur dan een mail aan info@lostilburg.nl